FRAKCIÓ SZERVEZETI KERESŐ KAPCSOLAT

A kormány kösse meg a CEU működését biztosító szerződést!

2018-06-11

ceu_-1-1024x576

A kormány kösse meg a CEU működését biztosító szerződést!

Budapest, 2018. június 11., hétfő (MTI) – A Demokratikus Koalíció felszólította a kormányt, hogy a lehető legrövidebb időn belül kösse meg a Közép-európai Egyetem (CEU) működését biztosító államközi szerződést.

Már szeptember óta a kabinet előtt fekszik az a New York állam és Magyarország közötti szerződés, amely megteremtené a magyar kormány által előírt, “egyébként teljesen felesleges” jogi hátteret – hangsúlyozta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a párt oktatáspolitikusa.
Arató Gergely az előzményekre utalva azt mondta, hogy már a “CEU-törvény” elfogadásakor világos volt, hogy a jogszabály semmilyen módon nem szolgálja a magyar polgárok érdekeit.

A törvény csak azért született, hogy nehézséget okozzon az intézménynek, a Velencei Bizottság jelentése pedig világossá tette, hogy a szabályozás méltánytalan és sérti a nemzetközi jogot – hangsúlyozta a frakcióvezető-helyettes.

A politikus végül arról beszélt, hogy ennek a kormányzati magatartásnak nem Soros György vagy az esetlegesen Bécsbe költöző CEU lesznek a vesztesei, hanem a magyar diákok és oktatók, valamint a teljes hazai felsőoktatás.

Egy más témában feltett kérdésre azt felelte, hogy a DK nem vett részt a Belügyminisztériumban a “Stop Soros” törvényjavaslatról tartott hétfői egyeztetésen. Hozzátette: már korábban kiderült, hogy az indítvány egyetlen célja az, hogy korlátozza a magyar polgárok jogait, ezért a DK szerint nincs értelme az egyeztetésnek.

MTI 2018. június 11.