| | SZERVEZETI KERESŐ | KAPCSOLAT
WEBSHOPA kormány azonnal adjon pénzt kórházi fertőtlenítésre!
kövess minket!


hírlevél
2017-06-16

Tred surgeon sitting on theatre table and resting

A kormány azonnal adjon pénzt kórházi fertőtlenítésre!

A Demokratikus Koalíció már számos alkalommal kongatta meg a vészharangot, hogy életveszélyben a magyar egészségügy. Friss adatok szerint már a kórházi fertőtlenítő beszerzésére sincs mindenütt elegendő pénz.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete azt  szerette volna elérni, hogy a július 1-i Semmelweis-napra minden kórház minden folyosóján legyen alkoholos kézfertőtlenítő. Erről szóltak a minisztériumnak és segítségüket is felajánlották, de ők maguk teszik meg az első lépést. 200 ezer forint értékben ajánlanak fel alkoholos kézfertőtlenítőt egy budapesti kórháznak.

A kórházi fertőzések visszaszorításának alapja a megfelelő kézhigiénia, ennek ellenére Magyarországon jóval kevesebb alkoholos kézfertőtlenítő fogy a szükségesnél (6 liter/1000 betegnap; Svédországban ez például 40 liter/1000 betegnap).

A Demokratikus Koalíció arra figyelmeztet, hogy az állam feladata a kórházi fertőtlenítés biztosítása. Nemes gesztus a rezidensek felajánlása, de az egészségügyi szolgáltatás minimumának minimuma, hogy nem lehet a kórházakban fertőzés. Az Orbán-kormány nyolcadik évében ott tartunk, hogy többen halnak meg kórházi fertőzésben, mint közlekedési balesetben.

A DK azt követeli, hogy a kormány ne várja meg a tiszteletreméltó gyűjtés eredményét, hanem biztosítsa a kórházakban, a folyosókon is a kézfertőtlenítő berendezések felszerelését.

Dr. László Imre elnökségi tag,

DK