| | SZERVEZETI KERESŐ | KAPCSOLAT
WEBSHOPGyurcsány: az Orbán-kormány az elmúlt évek legnagyobb kihívásával néz szembe
kövess minket!


hírlevél
2017-04-18

gyf

Gyurcsány: az Orbán-kormány az elmúlt évek legnagyobb kihívásával néz szembe

    Szeged, 2017. április 18., kedd (MTI) – Orbán Viktor kormánya az elmúlt hét év legnagyobb kihívásával néz szemben, az ország számára ez lehetőség, hogy megszabaduljon tőle – jelentette ki a Demokratikus Koalíció elnöke kedden Szegeden.

Gyurcsány Ferenc lakossági fóruma előtti sajtótájékoztatóján azt mondta: Orbán Viktort több politikai vereség érte, 2014 óta az összes időközi parlamenti választást elveszítette, és fontos ügyekben – mint az internetadó, a vasárnapi boltzár vagy az olimpia – kellett visszavonulót fújnia.
Az ellenzéki párt elnöke szerint olyan szelek kezdtek fújni, nemcsak Budapesten, hanem a vidéki városokban is, amelyek összedönthetik az orbáni világot.
A tiltakozók nemcsak az oktatás szabadsága miatt vonulnak az utcákra, általános elutasításuknak is hangot akarnak adni – mondta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: a DK minden szimpátiája azoké, akik békés módon fejezik ki véleményüket.
A politikai követelések közül a legizgalmasabb a választási rendszer kérdése – közölte Gyurcsány Ferenc, kitérve arra: csekélynek tartja az esélyét annak, hogy a Fidesz “az önmagára írt” választási törvényt megváltoztassa, mert ez nem szolgálja hatalmi érdekeit.
Arra az újságírói kérdésre, hogy biztos egyéni körzetet kaphatna, amennyiben nem indulna a baloldali listán, úgy fogalmazott, “egész népemet fogom, nem választókerületi fokon, képviselni”. A DK politikáját akarja képviselni mindazok nevében, akik a pártra szavaztak – mondta, hangsúlyozva, ilyen típusú alkuba nem mehet bele, mert ez erkölcstelen lenne.
A politikus kitért arra is, hogy a következő hónapokban nem tartja valószínűnek, hogy Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje egyeztetni kívánna a választási együttműködésről. “Alkudozni nem alkudozunk, de az ajtónk mindig nyitva áll” – jelentette ki.
Szintén kérdésre válaszolva elmondta, érdemes beszélni arról a felvetésről, hogy valaki csak két cikluson át tölthesse be a miniszterelnöki posztot. Hozzátette: egy ilyen javaslatot a DK nem feltétlenül utasítana el.
A fórum előtt plakátokon mutatták be azokat a Szegeden, többségében uniós támogatással megvalósult fejlesztéseket, amelyekről a Gyurcsány-kormány idején született döntés. A pártelnök úgy fogalmazott, “nincs szégyenkeznivalónk, nem kell mindent újrakezdeni, nem kell mindent kidobni, ami 2010 előtt történt”. Nem lehet a múltat végkép eltörölni, akik ezt megpróbálták, nem jártak sikerrel – fűzte hozzá.

bkzg \ bki \ gkp

MTI 2017. április 18., kedd 17:41